miercuri, 10 august 2011

OLTENI LA EI ACASĂ (2)


Continui să prezint busturile oamenilor de seamă olteni din Parcul Teatrului Naţional din Craiova:

Nicolae Titulescu (1882-19419 – s-a născut la Craiova, a fost om politic şi diplomat de mare anvergură, de mai multe ori ministru al afacerilor externe al României şi preşedinte al Ligii Naţiunilor.














Constantin Brâncuşi (1876-1957) – s-a născut în satul Hobiţa din judeţul Gorj, a fost un mare sculptor, precursor al sculpturii moderne, autorul monumentelor de pe Calea Eroilor din Târgu Jiu, membru post-mortem al Academiei Române.















Nicolae Romanescu (1854-1931) – s-a născut la Craiova, a fost om politic şi primar, în mai multe rânduri, al oraşului Craiova. În timpul mandatelor lui de primar, s-a modernizat oraşul şi s-a amenajat parcul central al oraşului, care-i poartă numele.














Aristitza Romanescu (1854- 1931) – s-a născut la Craiova, a fost o renumită actriţă, angajată a teatrelor din Iaşi şi Bucureşti şi profesoară de declamație la „Conservatorul de Artă Dramatică” din Bucureşti. A jucat în filmul „Independenţa României”, realizat în 1911-1912.












Nestor Vornicescu (1927-2000) – s-a născut în Basarabia, a fost mitropolit al Olteniei (1978- 2000) şi membru de onoare al Academiei Române (1992). Este autorul a numeroase lucrări de patrologie şi de istorie a Bisericii Româneşti.













Vasile Paleolog (1891-1979) – s-a născut la Craiova, a fost critic de artă şi eseist, remarcabil brâncuşolog. Este autorul cărţii „Tinereţea lui Brâncuşi”.



3 comentarii:

Artemiu Vanca spunea...

Link-ul dv-stra a fost adaugat. Doresc ca blogul meu http://artemiuvanca.blogspot.com sa apara la dv-stra pe blog sub titulatura Ucenicie literara

Iasi spunea...

Multumesc pentru raspuns si mai ales pentru link. V-am adaugat si eu cu titlul dorit.
O zi buna ca doresc si o vara placuta

Anonim spunea...

Does your blog have a contact page? I'm having trouble locating it but, I'd like to


send you an email. I've got some creative ideas for your blog you

might be interested in hearing. Either way, great website and I look forward to seeing it

expand over time.
my website > real estate Spain Catral

Trimiteți un comentariu