miercuri, 31 august 2011

OLTENI LA EI ACASĂ (ultimul episod)


Petrache Poenaru (1799-1875) – S-a născut la Beneşti, judeţul Vâlcea. A fost secretarul personal al lui Tudor Vladimirescu şi întemeietorul Colegiului Naţional Carol I din Craiova, membru al Academiei Române. A fost pedagog, matematician, inginer şi inventator. A inventat tocul rezervor. A fost primul român care a călătorit cu trenul ( în Anglia, în 1831, cu prilejul inaugurării primei linii ferate din lume).










Elena Farago (1878-1954) – S-a născut la Bârlad. În 1907 se stabileşte la Craiova, unde îşi petrece restul vieţii. A fost directoare a Funadţiei „Alexandru şi Aristia Aman” din Craiova, pe care a condus-o timp de 30 de ani. A fost poetă, laureată al premiului Adamachi al Academiei Române, pentru volumele de poezii „Şoapte din umbră”, „Traduceri libere”, „Şoaptele Amurgului” şi „Din traista lui Moş Crăciun”.










C.S. Nicolăescu Plopşor (1900-1968) – S-a născut în Plopşor, Dolj. A fost un arheolog, istoric, etnograf, folclorist, antropolog, geograf, membru corespondent al Academiei Române. A înființat Institutul Arheologic Oltenia, Institutul de Istorie Naţională, o revistă, o editură, Asociația Folcloriștilor Olteni, filiala din Craiova a Academiei Române (devenise membru corespondent al Academiei de tânăr, din 1938). A scris și publicat foarte mult, de la culegeri de folclor la studii mari (a fost și coordonatorul grupului de cercetători de la Porțile de Fier - insula Ada-Kaleh). A descoperit Homo olteniensis (Australonthropus olteniensis), o fosilă umană (un craniu) veche de 2 milioane de ani.






Amza Pelea (1931-1983) – S-a născut la Băileşti, Dolj. A absolvit cursurile Colegiului Naţional Carol I din Craiova. A fost un actor român de teatru și film. a jucat la Teatrul Național din Craiova, Teatrul Mic, Teatrul Nottara, Teatrul de Comedie și Teatrul Național din București. A fost profesor la IATC. A fost interpretul lui Nea Mărin. Este considerat cel mai bun actor roman din toate timpurile.










Gheorghe Anghel (1904-1966) – S-a născut la Turnu Severin. A fost sculptor. A realizat sculpturile „Eminescu” ( de la Ateneul Român) şi „Pallady” si personajul alegoric „Victoria". A avut numeroase expoziţii personale şi a obţinut mai multe premii şi distincţii.
Notă: Am omisa să-i pozez bustul din Parcul Teatrului

Gheorghe Chiţu (1828-1897) – S-a născut la Oboga, judeţul Olt. A fost om politic şi jurist, publicist, profesor de liceu şi universitar, ministru de finanţe, ministru de interne, ministru al cultelor, mentorul învăţământului comercial din Oltenia, primar al Craiovei (1862-1864) şi membru al Academiei Române.













Ion D. Sârbu (1919-1989) – S-a născut la Petrila, judeţul Hunedoara. A fost un romancier, eseist, filozof, autor de literatură de sertar. În 1956 este condamnat la şapte ani de închisoare, fiind acuzat de politică anti comunistă. După eliberare, i se stabileşte domiciliul obligatoriu la Craiova, unde se angajează ca secretar literar la Teatrul Naţional. Publică şapte piese de teatru, două volume de povestiri şi două romane pentru copii. După Revoluţie, i se publică, postum, „Jurnalul unui jurnalist fără jurnal” şi „Adio, Europa!” considerate opere de vârf ale literaturii noastre de rezistenţă la comunism, scrise în clandestinătate.



 
 
 
 
 

2 comentarii:

Ioan Bistriteanul spunea...

Interesantă prezentarea. Cinste lor!

Artemiu Vanca spunea...

Mulţumesc I.B. Aprecierea cuiva pentru strădaniile mele imi face totdeauna bine.

Trimiteți un comentariu