miercuri, 7 decembrie 2011

STRADA MEA



Mă bucur că strada mea poartă numele unui scriitor, chiar dacă despre el nu se prea vorbeşte azi, şi că ea nu se numeşte Echerului, Ghiozdanului, Sapei etc. Regret doar că numele de botez al scriitorului e scris greşit: Teodor în loc de Theodor. Pe această stradă a locuit, probabil, scriitorul. Nu ştiu precis, deoarece strada nu mai e cea de altă dată. Cu ocazia amenajării bulevardului Victoria Socialismului (actualele bulevarde Unirii şi Decebal) cele mai multe case ale ei au fost demolate şi înlocuite cu blocuri. Pe cele câteva rămase, nu există nici o plăcuţă care să ateste că pe această stradă a locuit scriitorul.
Theodor Speranţia s-a născut la 4.05.1056 în Oneşti, judeţul iaşi şi a murit la 9.03.1929 în Bucureşti. Theodor Speranţia a fost doctor în filozofie şi litere, titlu obţinut la Universitatea din Liége, profesor de română la liceele Gh. Lazăr şi Matei Basarab din Bucureşti, poet, dramaturg, romancier şi, mai ales, culegător şi autor de anecdote ( bancuri, cu alte cuvinte). A scris nici mai mult, nici mai puţin decât 20 de volume de anecdote, volume care poartă nume ciudate, precum: „Anecdote afumate”, „botezate”, „de post”, „marinate”, „piperate”, „cu minuni”, „cu noroc”, „împănate”, „populare”, „nouă”, „ilustrate” etc. În această calitate, Th.Speranţia a fost foarte apreciat de Haşdeu, Iorga, Xenopol. A scris un singur roman, care se numeşte „Ferigheală” şi este vorba în el despre viaţa evreilor din Iaşi, înaintea Primului Război Mondial.
O anecdotă, reală, este legată de numele scriitorului. Pe el l-a chemat, de fapt, Nădejde, dar învăţătorul lui din Târgu Frumos, i-a schimbat numele în Speranţia, pentru că, şi-o fi zicând el, înseamnă acelaşi lucru şi sună mai frumos.(!?)
Theodor Speranţia a fost un apropiat al lui Bogdan Petriceicu Haşdeu, şi-i servea acestuia de medium, la şedinţele lui de spiritism.

Blocuri de pe strada actuală


Zona cu case vechi

Casă vechede pe Th. Speranţia colţ cu Chiparosului


3 comentarii:

Bator Pista spunea...

Nume gresite de strazi se gasesc si in Simleu Silvaniei, unde strada Stefanus (!?!) Bathory nu este nici Stephanus (in latineste), nici Stefan (in romaneste), nici Istvan, cum ar fi corect.

Artemiu Vanca spunea...

Domnule Bator Pista,
Aveti dreptate. Nu este normal sa se românizeze numele maghiarilor, aşa cum n-a fost normal sa se maghiarizeze ale românilor în timpul stăpânirii maghiare în Ardeal.De frica maghiarizării numelor, românii au începăut să le dea odraslelor lor nume care nu se pretau la maghiarizare. Este şi cazul meu.

Alex Tanasescu spunea...

Onesti - judetul Bacau (doar o corectura, desi ar mai fi si altele, dar cum sursa e wikipedia si nu am verificat personal, pe alea nu le voi contesta).

Trimiteți un comentariu