duminică, 6 mai 2018

EXCURSIE ÎN CHINA (III)


2.4 Mormintele împăraţilor dinastiei Ming
Sunt amplasate la 40 Km nord  de Beijing, în apropierea Zidului Chinezesc. Sun 13 morminte (mausoleuri) răspândite pe o suprafaţă de 40 km pătraţi. Primul care şi-a construit un mausoleu aici a fost Împăratul Yongle (1403-1424), tot una cu cel ce a mutat capitala imperiului de la Nanjing la Beijing (1403) şi a construit Oraşul Interzis. Mausoleul lui, cel mai mare dintre toate, este la Changling şi este cel pe care l-am vizitat.
Se ajunge la mausoleu parcurgând Calea Sacră, o alee lungă de aproximativ 3,5 km, pe care sunt aliniate, de o parte şi alta, 24 de animale din piatră albă, considerate sacre, şi 12 statui de miniştri şi generali merituoşi, din acelaşi material.
Mausoleul Împăratului Yongle este un complex impresionant care se întinde pe câteva hectare şi este înconjurat de un zid de piatră. În el se intră pe o singură poartă şi are în interior două pavilioane şi mausoleul propriu zis, un turn care adăposteşte  în subteranele lui mormântul împăratului. Acesta nu se poate vizita, el ne fiind excavat până la această dată şi nu se ştie când se va excava sau dacă se va excava vreodată.
Dacă eşti bogat, vrei să te pomenească  lumea şi după moarte,  îţi construieşti un mormânt mare care să dăinuie cât lumea. Numele împăratului Yogle ar fi fost oricum pomenit pentru meritele sale istorice, deci nu avea neapărat nevoie de un asemenea mormânt.  Singurii care au motive s-o facă sunt cei care nu lasă alte urme în viaţă. Este motivul pentru care  câţiva ţigani şi câţiva români parveniţi din Târgu Jiu şi-au construit morminte somptuoase, de un kitsch desăvârşit, în cimitirul unde am şi eu locul de veci.
În timpul vizitei ne-am bucurat de un timp frumos, fapt care sper că a influenţat în bine calitatea pozelor.


Poarta Dragonului, de intrare pe Calea Sacră 

 Ţestoasă de sub poartă, în spate cu u coloană marea şi grea, care, mi-am închipuit eu - căci n-am avut de unde să aflu adevărul – este cea prin intermediul căreia susţine cerul. Să fie aşa?





Patru coloane de acest fel sunt dispuse imediat după poartă, două câte două de o parte şi alta a aleii. Coloanele sunt identice şi pe fiecare este încolăcit un dragon şi fiecare are în vârf cu un animal pe care n-am putut să-l identific..
Partea dinspre prima poartă a aleii 



Ana lângă un elefant de pe Calea Sacră.  În buddhism, elefantul reprezintă puterea regală, forţa, demnitatea, răbdarea, smerenia. De asemenea, in arta feng-shui el este un animal care aduce noroc, longevitate si fericire.  Noroc, fericire şi ani mulţi, Ana! 

 Eu lângă un animal fantastic de pe Calea Sacră. Ghidul chinez ne-a spus că rostul animalelor fantastice este să sperie  şi să se lupte cu spiritele rele. N-a lătrat la mine, semn că nu m-a confundat cu unul dintre ele.





Ultima Porţiune a Căii Sacre cu statui de miniştri şi generali merituoşi 

 Ana lângă un general, care n-o bagă în seamă.





Nici mie nu-mi acordă nici o atenţie ministrul lângă care m-am pozat. Nu-mi dau seama ce ţine în mână?! Dacă ar fi român, ar ţine în mână, cu siguranţă, un plic. 



Poarta Pheonix, de ieşire de pe Calea Sacră 



Spre poarta de intrare în mausoleul de la Changling 

 Poarta Favorii Eminente, poarta interioară a mausoleului. N-am aflat de ce se numeşte „a Favorii Eminente”, aşa cum de multe ori n-am aflat semnificaţia exactă ale altor denumiri de clădiri. Presupun că e vorba de favoarea pe care i se face împăratului, ajuns pe o năsălie de aici, de a i se acorda un tratament eminent (cel mai bun, deosebit)





Altar pentru ofrande, din curtea mausoleului. Uşa este pe partea opusă. 


Sala Favorii Eminente în care au loc ceremoniile de înmormântare şi cele aniversare. Aici sunt expuse obiecte descoperite în mormintele care au fost excavate ale altor împăraţi.



Statuia Împăratul Yongle din Sala Favorii Eminente 



Turnul Sufletului, cel care adăposteşte mormântul Împăratului Yongle.  Împreună cu el au fost înmormântate acolo şi 16 concubine, unele de vii. 


Această piatră se află la parterul Turnului şi pe care  e scris numele împăratului. Aşa cum am mai spus, mormântul împăratului se află  undeva la subsol, sub această piatră. Dacă  s-ar fi excavat ca să se descopere intrarea aş fi intrat şi eu, aşa cum am intrat şi în Piramida lui Keops când am fost în Egipt.

  



Vase de ceremonial aflate în  faţa Turnului 

Imagine de pe terasa Turnului. Munţii din zare sunt cei pe creasta cărora şerpuieşte Marele Zid.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu